söndag 29 november 2009

Vad har hänt?

Jag har alltid fått alla kommentarer till min mailbox - med sedan någon vecka får jag inte det längre! Har det hänt fler?! Jag har kollat mina inställningar, och där är inget ändrat... Konstigt!

Helgen har varit full av adventsfix... och i dag fick vi ett ryck och bakade pepparkakor, skorpor, bullar och matbröd... Vet inte vad som hände!? Skulle bara baka pepparkakor och sen sticka till Papprika - och så stod jag där med deg upp till armbågarna... Jaja, skönt att ha frysen full, men trist att inte komma iväg.

Skorporna var för övrigt Leilas saffransskorpor - men vi gjorde kardemummaskorpor i stället:

Leilas saffransskorpor

100 gram smör
0,5 gram saffran
2 ägg
1½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl sötmandel

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret tillsammans med saffran – häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna tillsammans med sötmandeln och vänd ner i bunken. Forma degen till tre längder och lägg på en plåt. Strö över råsocker. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta ut, sänk temperaturen till 125°C. Skär längderna i 1 cm tjocka skivor, lägg tillbaka på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Stäng av, låt torka i eftervärme tills ugnen kallnat.

Kardemummaskorpor: Byt ut saffran mot 2 tsk kardemumma + 1-2 tsk vaniljsocker


Bilden är ett par år gammal - på den tiden när jag hade tid att piffa... OCH ge bort sådant jag bakat. Sånt pysslas inte med längre - vi äter själva...

5 kommentarer:

Katarina sa...

Oj vad mycket du hunnit med. Jag har inte hunnit med ngt julpyssel i helgen så det får bli i veckan.

Jag är trött men nöjd med min Crafter Companion demo idag. Satt hela dan o kvällen igår och gjorde askar och kort att visa idag.
Den blir bara roligare och roligare ju mer jag lär mig. Gå in på craftercompanion.com så finns det fler tutorials. Vi ses. Kramar Katarina

Helena sa...

Jag har oxå kommentartorka på min blogg. Tror att det beror på att alla har så j-a mkt att göra så här innan jul att man inte ens ids kommentera! Lovar bättring! Hade också tänkt baka saffransskorpor men när en påse med 0,5 g saffran kostar 34 spänn så blir det hellre kardemumma. Tack för receptet!

Anonym sa...

Katarina: Jag önskar jag hade hunnit dit - nu måste jag ju kolla instruktionsDVDn... Men du kanske kan ha privatkurs vid tillfälle;)

Helena: Jag menar inte torkan i sig - fast det är det också - utan att de inte kommer till min hotmailadress längre. Lätt att missa kommentarer då. Hörde att saffran var svindyrt i år - hu! Men kardemummavarianten är nästan godare!

//AK

Åsa Aura sa...

Vi bakade också igår. Saffransbullar, pepparkakor och knäck, barnen är glada och snart är knäcken slut. Tur man kan koka mera.
Skorporna lät urgoda, måste prova. Sköt om er. Ses vi i kyrkan på julafton???
Kramar

Anonym sa...

Åsa: Vi är hos mamma och pappa i jul, så ni får ta er till en annan kyrka i så fall...

Kram!