torsdag 6 augusti 2009

Mamma Ullas havrebullar

8 dl havregryn
1 liter mjölk
75 gram margarin/smör (I original är det 175 gram, men jag tycker 75 räcker bra!)
75 gram jäst
½ dl socker
1 tsk salt
2 liter mjöl

Lägg havregrynen i blöt - jag brukar göra det på kvällen innan jag bakar och lämna i kylen till nästa dag. (När jag får ett ryck brukar en kort stund också funka!) Värm smöret och häll sedan över jästen när det är svalnat till 37°C. Lös upp jästen, häll på socker, salt och mjöl. Jäs mellan 30-60 minuter. Kavla ut och ta ut bullar så stora du vill ha dem. Grädda i ugnen på 180°C i ca 8-10 minuter. Njut!

Jag kanske ska tillägga att detta är grundreceptet - vilket jag min vana trogen inte klarar av att följa - såklart! Jag häller i massor av brödkryddor, ökar saltmängden, minskar sockermängden - eller tar honung i stället - lägger till linfrö, lite nötter, vetekli och grovt rågmjöl, vilket gör att ungefär hälften av mjölmängden blir vetemjöl... Frågor? Jag är som vanligt hopplös när det gäller att följa recept!

Nu ska jag gå ner och se om jag kan upprepa den supersmarriga limeaiolin som jag fick till i Varberg för några veckor sedan... Recept? Hmmm!

1 kommentar:

Olivia sa...

Tack! Vill jag ha en chans att lyckas så kommer jag att följa receptetet i minsta detalj... ;-)
Jag beundrar dig som kommer på egna idéer för att förbättra recept, som till ex med kardemummaskorporna. Önskar att jag kunde göra så också!
Kram!